Raport despre Cadrul National pentru Nevoi Speciale
1. Scop
1.1 Acest document este considerat un supliment a ceea ce tarile partenere au furnizat pentru monitorizarea progresului dezvoltarii competentelor cursantilor cu nevoi educationale speciale. Are rolul de a informa proiectul despre posibile metode in care practica mai slaba poate fi adusa la un nivel mai ridicat pentru a potrivi cu cea mai puternica. Incepem cu UK deoarece este evident ca prin PScales exista un sistem national obligatoriu care este nu numai bine gandit, dar care s-a dovedit a functiona la scara nationala. Acesta trebuie vazut in contextul cadrului pentru Nevoi Speciale.
2. Cadrul pentru nevoi speciale in UK
2. 1 Actul Educational din 1981
2.2 Probleme de finantare
2.3 Registrul de nevoi speciale şi Codul de bune practici
- Numai elevii care au fost înscrişi în regostrul CES al şcoliiconform prevederilor Codului de bune practici trebuie înregistraţi. Un elev va fi înscris în registrul CES atunci când acesta corespunde Etapei1 din Codul de bune practici.
- Elevii care nu sunt înscrişi în registrul CES, dar care primesc îngrijiri terapeutice sau alte servicii de natură medicală de la agenţii externe nu vor fi înregistraţi ca având cerinţe educative speciale.
- Slaba performanţă scolară poate fi un indicator pentru CES, dar ea poate fi cauzată şi de alţi factori cum ar fi absenteismul sau situaţia familială precară.
- Conform Codului de Bune Practici CES (punctul 2.15), lipsa de competenţă în limba utilizată în şcoală nu trebuie să fie asimilată cu sau sa mascheze dificultăţile de învăţare aşa cum sunt ele definite în Codul de bune practici CES.
-
Un elev caruia nu i se aplica prevederile Codului de bune practici CES nu va fi înregistrat. În acelaşi timp, unii elevi a căror limbă maternă nu este limba engleză pot întâmpina, de asemenea, dificultăţi de învăţare, care duc la cerinţe educative speciale.
- Un diagnostic medical sau un handicap nu constituie neapărat o cerinţă edicativă specială în lipsa unor dispoziţii educative speciale privind accesul la curriculum.
- Stagiul 1- profesorul de la clasa identifica dificultati si exploreaza metode pentru a ajuta
- Stagiul 2- coordonatorul scolilor SEN intocmeste un plan educational
- Stagiul 3- speciaisti externi vor fi implicati
- Stagiul 4- evaluare regulamentara: evaluare detaliata a coopilor cu SEN
- Stagiul 5- Consiliul educational si biblioteca decide daca sa emita o declaratie
2.4 Critism
- mult mai costisitoare şi
- în afara experienţei manageriale a multor profesori din sistemul clasic de învăţământ
Tehnologia are potenţialul de a trece peste percepţia nr. 1, dar schimbul de practici necesar pentru a-i determina pe profesori sa sprijine programele individualizate este posibil numai cu foarte mult efort şi o perioadă de timp pentru a atinge acest scop.
2.5 Pscales si certificarea cursantilor
Pe fondul celor de mai sus a aparut ideea Pscales. Elevii cu Nevoi Speciale, în special cei cu dizabilităţi în învăţare nu au putut avea acces la Curriculumul Naţional din sistemul de invatamant public, neputandu-se realiza o cuantificare a progresului în invăţare. Cum ar putea un profesor să hotarasca Etapa în care un elev ar putea fi încadrat în Registrul CES, dacă progreselor lor în învăţare nu au putut fi măsurate? Pscales au fost astfel create pentru a asigura o tranziţie lina între învăţarea asociată cu cele mai profunde nevoi speciale şi cel mai jos nivel al Curriculumului Naţional. Noutatea aplicată de către TLM a fost utilizarea criteriilor Pscales, redactate sub forma declaraţiilor de competenţă, ca mijloc de certificare a cunostinţelor legate de nevoile speciale, prin intermediul principiilor ECVET. O extindere firească a acestui aspect a fost folosirea structurii Pscale ce sta la baza principiilor Cadrului European de Calificări (CEC). Setul de niveluri ce ar putea permite acesul facil la nivelul 1 ar putea fi extins şi către alte sectoare. Scopul acestui document este de a determina care este relaţia între CEC şi cadrele naţionale de calificări ale ţărilor partenere şi şă ofere o compatibilizare cu metoda Pscales.
2.6 UK assessment in the lower levels of the EQF
Pscales şi subiectele Curricumului Naţional nu au certificate naţionale de acreditare, probabil din cauza costurilor estimate. CGES este Certificatul General pentru Educaţie Secundara. Nivelul A reprezintă calificarea generală necesară pentru accederea la învăţământul univesitar. Cu toate acestea unele calificări QCF sunt de asemenea acceptate în acest sens. Unele calificări QFC pot functiona si ca înlocuitori sau certificări complementare CGES.
2.7 Structura sistemului educational din Marea Britanie
3. Bulgaria
3.1.1 Cunostinte:
- are cunostinte de baza despre mediu;
- cunoaste rutine in efectuarea sarcinilor cunoscute;
- recunoaste instrumetele folosite pentru educatia de baza.
3.1.2 Aptitudini
- efectueaza sarcini simple pe care le intelege;
- exprima, prin creativitatea sa, ideile stabilite de baza pentru mediu;
- foloseste materiale cunoscute in timpul efectuarii sarcinilor .
3.1.3 Atitudini
- participa activ in activitati simple, cunoscute;
- pot efectua sarcini sub indrumarea unui adult;
- cunoaste consecintele propriilor actiuni.
- intelege si transmite informatii simple in forma orala;
- lucreaza inntr-un grup demonstrand toleranta fata de alti copii din grup;
- incepe sa isi manifeste autonomia ca un rol social nou.
Statutul actual al CES în Bulgaria este în mare parte rezutatul răspunsurilor la Declaraţia de la Salamanca (1994). Bulgaria este de asemenea parte a Acordului de la Florenţa (1950, Bulgaria a semnat acordul în 1997) cu referinţă la documentul semnat la Salamanca, şi Convenţia Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului (1989, Bulgaria a semnat acordul în 1991).
Legislaţia internă a fost în mod continuu actualizată şi din 2006 corespunde în întregime cadrului legislativ mai sus menţionat şi politicilor şi documentelor legate de CES. În perioada integrării în UE legislaţia a fost armonizată şi există de asemenea o corespondenţă totală cu acquisul comunitar. Ultimele schimbări sunt menite să definească statutul şi rolul diferitelor instituţii, şcoli speciale, şcoli integrate, profesori pentru elevii cu nevoi speciale, centre de informare. Educatia inclusiva a copiilor cu nevoi speciale a fost implementata din 2002. Exista si un document cadru la nivel national, Planul national pentru integrarea copiilor cu CES si/sau afectiuni cronice in sistemul public de invatamant.
Definitii importante in legislatia interna
Copiii cu CES sunt aceia care experimenteaza diferite tipuri de dificultati in educatia lor, datorita:
- deficientelor senzoriale (deficiente de vaz si de auz)
- dizabiltate fizica;
- retardare mintala;
- tulburari de vorbire;
- dificultati specifice de educatie/ invatare;
- probleme emotionale si/ sau comportamentale;
- tulburari de comunicare;
- boli cronice care au dus la CES;
- daune/ dizabilitati multiple.
Educatia integrata
Integrated education of children with SEN is such an education where the child, irrespective of the type of damage/disease is included in the mainstream education environment (general schools). This is achieved through constructing and functioning of a supportive environment, including appropriate architectural and social conditions, individual education programs, teams of experts, special technical means and apparel, didactic materials and tools.
Note: Integration policies as a term is used in BG simultaneously and as equivalent to inclusion policies.
Principles of integrated education (as laid out by the National plan for integration of children with SEN and/or chronic diseases in the system of public ediucation):
- each child has the right of equal access to education;
- each child is a unique personality with its traits, interests, abilities and education needs;
- each child with special education needs has the right of access to mainstream kindergartens and schools which must provide education focused on the child and his/her needs;
- each child with SEN has the right to be educated based on individual education programmes (or individual learning plans), commensurate with his/her abilities and needs;
- mainstream kindergartens and schools with integrated children with SEN create a tolerant society and achieve education for all.
3.3 Institutions engaged in SEN integration in education
- Ministry of Education, Youth and Science
- Regional inspectorates of education
- Regional resource centers for support of integrated education of children and pupils with SEN
- Kindergartens and schools
Also involved in the process:
- Ministry of Labor and Social Policy (through Agency for People with Disabilities)
- Ministry of Health
- State Agency for Child Protection
- Social Assistance Agency
- Regional and municipal authorities
- large number of NGOs, day centers, etc.
Un studiu amănunţit, comandat de organizaţia Salvaţi Copiii (Marea Britanie), a fost realizat în 2007 de Centru pentru Dezvoltare Economica (CDE). Principalele concluzii au fost:
-
Numărul copiilor cu CES în sistemul public de învăţământ este în creştere.
-
Mulţi copii cu CES sunt încă ţinuţi departe de sistemul public de învăţământ, fiind îndrumaţi către şcoli speciale, unde educaţia este, conform opiniei generale, sub standarde.
- Şcolile din sistemul classic de învăţământ nu dispun de competenţa şi reursele (precum consultanţa specializată şi psihologică, un mediu sigur (materiale), personal motivate) care să poată face faţă elevilor cu CES şi sunt predispose discriminării.
- Cifrele arată că mai puţin de 20% dintre copiii cu CES au fost evaluaţi cu privire la cerinţele lor educative specifice.
- Educaţia clasică nu este neapărat indicată pentru toţi copiii cu CES (vezi cele de mai sus). Părinţii au adesea aşteptări prea ridicate, care nu ţin cont de statutul copiilor cu CES.
- Lipsa materialelor moderne pentru suportul de curs adecvat copiilor cu CES (conţinuturi depăşite şi plictisitoare).
- Număr total de şcoli speciale – 80, dintre care 50 pentru copiii cu retard mental, 4 pentru cei cu deficienţe de auz, 2 pentru cei nevăzători.
- Numărul copiilor din grădiniţele speciale: 876.
- Numărul copiilor din şcolile speciale (retard mental): 483
- Numărul copiilor din centre speciale (spitale şi şcoli de reabilitare): 242
- Numărul total al copiilor din şcolile speciale: 4996 ( în scădere faţă de 6651 din 2008-2009)
- Numărul total al copiilor cu CES din scolile integrate şi centre de resurse: 10359
* Toate datele prezentate se referă la anul şcolar 2011/2012, în lipsa unei alte precizări.
- Numărul copiilor cu CES din instituţiile specializate este în continuă scădere. Luând ca reper anul şcolar 2008/2009, scăderea este de la 6651 la 4966, sau aproximativ 25%. Acest lucru reflectă tendinţa către educaţia inclusivă pentru copiii cu CES şi integrarea lor în sistemul clasic de învăţământ. Luând în considerare că numărul instituţiilor specializate a rămas neschimat în ultimii ani şi politica declarată de promovare a incluziunii, este de aşteptat ca prin reducerea numprului de copii, să existe o reformă cu privire la creşterea eficienţei în instituţiile specializate. Scoaterea copiilor, conform principiului « banii urmează copilul », implica faptul ca aceste instituţii vor fi şi mai sub-finanţate. Cum numărul copiilor cu CES nu poate fi niciodată zero, autorităţile trebuie să demonstreze o viziune clară a reformelor într-un sector dominat vreme de mai bine de 10 ani de sloganul « hai să luăm copiii cu CES din şcolile speciale şi să-i ducem în cele clasice.
- Deşi descrierea nivelului NQF 0 (vezi mai sus) se aseamănă cu descrierea P-scales, este clar că toate cele 8 P-scales trebuie uniformizate într-un nivel NQF « fără limită ». Evident, acest lucru estompează analiza Pscales necesară evaluării cu acurateţe a progresului, cu accent pe detalii, abordare susţinută de Marea Britanie în sistemul şcolilor speciale. Acest neajuns poate fi soluţionat folosind interfaţa modelului de certificare şi a instrumentelor de înregistrare a progresului, precum şi a realizării graficelor de progress pentru fiecare elev cu CES ( de ex, putem înregistra performanţa şi progresul elevului ca 10% din nivelul NQF, 0, 25% din nivelul NQF 0, etc, atingând în final 100% din nivelul NQF 0 şi îndreptându-se către Nivelul 1 NQF/EQF). Acest lucru este facilitat de instrumentele de lucru on-line pentru urmărirea progresului, care au fost realizate ca parte a acestui proiect. Plierea pe nevoile utilizatorilor a crescut probabilitatea oportunităţii proiectului in Bulgaria şi dus la o buna receptare a acestuia de catre deputatul Dr Kovatchev.
-
Datele actuale arată că aproximativ jumătate din elevii înregistraţi CES (aprox. 5000) sunt integraţi în şcoli, în timp ce centrele regionale de resurse lucrează cu aproximativ 11.000 copii. Centrele regionale de resurse par a fi partenerii potriviţi pentru promovarea modelelor SAFE şi Pscale.
Diagrama de mai jos conţine grafice menite să clarifice sistemul bulgar de educaţie şi sistemul de formare, demonstrând corelarea între nivelurile relevante de calificare.

Urmatorea diagrama este o reprezentare a sistemului educational si de training din Bulgaria

4. Republica Cehă
4.1Contextul schimbărilor în Republica Cehă
4.1.1Sistemul educaţional din Republica Cehă trece printr-o totală transformare. Există o importantă volatilitate în zona politică, iar proiectele de implementare sunt în schimbare. Rotarea rapida a multor experţi în poziţii din minister şi conflictul lor de idei şi opinii indică şi contextul de fond pentru proiectul din Republica Cehă. Noi schimbări sunt anunţate aproape zilnic, unele doar simple intenţii, altele în forma unor planuri dezvoltate.
4.2Natura nevoilor speciale în Republica Cehă
- Dizabilităţi cronice (inclusiv boli îndelungate)
- Defecte fizice şi alte defecte legate de sănătate
4.3 Problemele specifice include:
4.3.1 Probleme ale văzului şi auzului
Aceşti elevi au defecte de vedere şi auz, pierderea totală a acestor simţuri sau o capacitate reudusă a acestora. Sprijin individualizat este asigurat în aceste cazuri, acolo unde copilul nu poate vedea ori auzi destul încât să participle la lecţii asemenea colegilor fără probleme.
4.3.2 Dizabilităţi de învăţare
4.3.3 Probleme de vorbire
Problema de fond în acest caz este inabilitatea de a vorbi clar, iar în cazuri extreme, lipsa vorbirii.
The basic issue here is in reduced ability to speak clearly or in extreme cases at all. This is comonly caused by impaired hearing but it might not be. For example stammering or a physical problem with jaw or larynx could be responsible.
4.3.4 Specific Learning Disorders
4.3.5 Emotional and Behavioural Disorders
4.3.6 Autism Specrum Disorders
These are disorders of neural development characterised by impaired social interaction and communication, and by restricted and repetitive behaviour. The signs all begin before a child is three years old. Autism affects information processing in the brain by altering how nerve cells and their synapses connect and organize; how this occurs is not well understood. It is one of three recognized disorders in the autism spectrum (ASDs), the other two being Asperger syndrome, which does not include delays in cognitive development and language, and Pervasive Developmental Disorder - Not Otherwise Specified (commonly abbreviated as PDD-NOS), which is diagnosed when the full set of criteria for autism or Asperger syndrome are not met.
4.3.7 Diagnosis and assessment of special needs
4.3.8 Special educational needs provision
4.3.9 Individual student integration means
- Their education is supported in the classrooms of nursery, primary, secondary or vocational high schools which are not separately identified for pupils with special educational needs.
- Group integration means a pupil in a special education class or special class established under special laws.
4.3.10 Institutions involved in SEN education
- Ministry of Education, Youth and Sports
- Regional Pedagogical – psychological centres
- Pre-schools and schools
4.3.11 Special Schools
- Special schools are a part of the overall educational system but the number of them is decreasing due to a policy of integration. These schools provide education to pupils with mental, sensory or physical disabilities, pupils with communication difficulties, pupils with complex needs, pupils with learning and/or behavioural difficulties. Pupils who are ill or pupils with a health risk are temporarily placed in hospitals and/or other health care institutions and can attend schools in these institutions.
- Special schools offer education for pre-school children, for pupils at the age of compulsory school attendance and at upper secondary level, including vocational schools. They mostly serve children whose special needs that can not be met in mainstream settings and for those pupils whose parents prefer this kind of placement.
4.3.12 Curriculum issues
- The aim of special education is to provide education, tailored according to the needs of the pupil and which supports the pupils' social inclusion.
- All pupils follow the national school curriculum. Pupils with learning disabilities follow a reduced school curriculum.
- There is no specific assessment framework like the pscales to monitor progress of learners with special needs or facilities for certificating their achievements at the same levels.
4.3.13 Some of the currently applicable legislation and regulations in the Czech Republic for integration / inclusion
- The Charter of Fundamental Rights and Freedoms
- The National Plan for Equalisation of Opportunities for Persons with Disabilities
- Decree No 72/2005 Coll. the provision of consulting services in schools and school facilities (Vyhláška č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb ve školách a školských zařízeních)
- Decree No. 73/2005 Coll. the education of children, pupils and students with special educational needs gifted children, pupils and students (Vyhláška č. 73/2005 Sb. o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných)
- Act No. 561/2004 Coll. preschool, primary, secondary, vocational and other education (Education Act) Zákon č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání ( školský zákon)
5. Germany
5.1 Qualifications in Germany
5.2 DQR, P-Scales and inclusion
5.2.4 Summary
- More time will be needed in awareness raising than initially envisaged
- Political support is likely to be needed to effect the policy change needed for mass take up
- It is essential that training and support is sustained until the time required to get widespread acceptance has elapsed

6. Romania
6.1 Integration of SEN in the Romanian Educational System
- the individual perpective on child.
- the curricular perpective.
6.1.7 In Romanian educational system, the integration of children with special educational needs in mainstream schools can be achived in two ket ways
- compact classes, groups of 3 – 4 children.
- individual children with SEN integrated in mainstream schools.
The most comonly used form of integration is the individual integrated in normal classes in mainstream schools with the SEN child living at home.
- teaching – learning activities conducted by special education teachers, in the morning,
- specific rehabilitation therapies, conducetd by psihopedagog teachers and therapists
- educational activities carried out by educators, in the afternoon.

7. Netherlands
7.1 Overview of th eeducation system
- to enable pupils with special needs to attend mainstream primary schools;
- to control costs by awarding a set budget to consortia of mainstream schools and special schools for primary education, from which the latter schools and special facilities at mainstream primary schools are funded;
- to broaden and strengthen special needs facilities at primary schools 'basisscholen' so that more pupils with special needs can remain in mainstream education and all pupils receive the support they need, at the same time helping to eliminate waiting lists for admission to special schools for primary education.
7.1.5 Pscales and the curriculum
There is currently no systematic national method for monitoring progress of learners who can not access the mainstream curriculum. Pscales are a new concept in the Netherlands and the use of IT systems to enable management of this type of assessment is not evident. There is considerable interest generated in vocational occupational support but this will require extension of the assessment criteria to cover popular occupational areas for those with special needs related to learning disabilities. The raising of awareness of the issues in the SAFE project needs to be continued even though sustainability is more likely in the short term by applying the methods to provide certification of those in Sheltered Workshops rather than mainstream and special schools. To gain significant traction for Pscales in the school system will need political backing. The contacts with MEPs have the potential to provide this but as with any innovation there is risk that the necessary support will not be forthcoming.
8. Spain
8.1 Development of National Qualifications Framework
8.2 Special needs education
- repeating a cycle or school year,
- significant curricular adaptations,
- support measures for pupils with special educational needs,
- curricular diversification
- as a last resort, Social Guarantee Programmes.
8.3 Pscales and progression

ANNEXE 1 - Classification of types of Special Educational Need